Enogastronomy


From the Austrian tradition, the osmizze have become real and proper attractions for tourists; these are private Karst homes, which are open only for short periods, where the visitor may taste, directly at the producer’s facilities, cold meats, olive oils, different types of cheese and excellent traditional wines: the Terrano and the Vitovska.

One of the symbols of these “Julian” dishes or dishes of Trieste, which every visitor should discover, is the jota. This dish was once a “poor man’s meal”, but it is nowadays served even in the most important restaurants: it is a very tasty minestrone made with beans, potatoes and krauts whose original recipe is strongly claimed by the people of Trieste as being their own.

The cuisine in Trieste cannot leave the sea products out of consideration: the city is constellated by innumerable restaurants which propose fish and shellfish dishes in all shapes and sizes and for all pockets.

The sardoni (large sardines) is the most common and popular fish: fried, breaded or in savor (fried and marinated in vinegar and onions) are the most typical recipes; but also bass, gilthead, tuna, mussels, clams, cuttle-fish and all the products, from the gulf of Trieste or imported, that are made available on the fish market.

As far as cakes and desserts are concerned, the bakery shops in the city are well replenished with Krapfen and strudel (doughnuts and cakes with fruit-filling), succulent Sacher cakes, originally from Vienna, and putizza and presnitz, from the neighbouring Slovenia.

Sitting down to eat in Trieste becomes a real and proper journey on tastes, smells and colours belonging to different cultures and ways of living, but which here encounter a taste which is truly unique.

Dalla tradizione austriaca, sono diventate delle vere e proprie attrattive turistiche le osmizze; si tratta di case private Carsiche, aperte per brevi periodi, dove si possono consumare direttamente dai produttori salumi, oli d’oliva, formaggi e gli eccellenti vini della tradizione: il Terrano e la Vitovska.

Uno dei simboli da scoprire della tavola giuliana, nato come piatto “povero” ma oggi proposto anche dai migliori ristoranti, è la jota, un gustosissimo minestrone di fagioli, patate e crauti la cui ricetta è fortemente rivendicata dai Triestini.

La cucina Triestina non può prescindere dai prodotti del mare: la città è costellata da innumerevoli ristoranti che propongono pesci e crostacei in tutte le forme e per tutte le tasche.

I sardoni sono il pesce più diffuso: fritti, impanati o in savor (fritti e marinati con aceto e cipolla) sono le ricette più tipiche; ma anche branzini, orate, tonni, cozze, vongole, seppie e tutti i prodotti, del golfo o importati, che il mercato ittico offre.

Per quanto riguarda i dolci, le pasticcerie cittadine sono imbandite dikrapfen e strudel, di succulente torte sacher, di origine viennese, e di putizza e presnitz, dalla vicina Slovenia.

Sedersi a tavola a Trieste diventa un vero e proprio viaggio tra sapori, odori e colori appartenenti a culture e modi di vivere diversi, che però qui trovano un gusto che è veramente unico.

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